Новини назад

Безработицата в Румъния с ново най-ниско ниво от две десетилетия

01.04.2019

Равнището на безработица в Румъния през февруари е намаляло до 3,8%, показват данните на Националния статистически институт в Румъния, цитирани от сайта Business Review. Това е най-ниското ниво от повече от две десетилетия, според статистиката на Международната организация на труда (МОТ), която е достъпна в Румъния от 1993 г.

През януари 3,9% от активното население в Румъния е било без работа, а през декември - 4%, сочат анализите. Според доклад на КРМG и Haциoнaлния инcтитyт зa иĸoнoмичecĸи изcлeдвaния Румъния ще се изправи пред недостиг на работна ръка, като изчиcлeниятa пoĸaзвaт, чe пpeз тaзи гoдинa той щe e oĸoлo 300 xил. дyши, a дo 2023 г. щe ce yвeличи дo 549 xил.

Емиграцията и недостигът на работна ръка в Румъния оказват все по-голям натиск върху работодателите, които не могат да намерят квалифицирани кадри за бизнеса си. Те твърдят, че е по-трудно от всякога да намерят хора, които да работят в сектори като строителство и корабостроене, и предпочитат да привличат чужденци. Министерството на труда в Румъния твърди, че в страната има повече от 60 000 свободни работни места, а компаниите, които ги предлагат не могат да намерят работници.

Тази година румънското правителство прие указ, с който се увеличават квотите за чуждестранни работници извън ЕС през 2019 г. до 20 000 разрешителни за работа.

Още по темата

Copyright © 2020 VISA

Изберете