Румъния

Румъ̀ния (на румънски: România) е държава в Югоизточна Европа. Тя граничи на североизток с Молдова и Украйна, на запад – с Унгария и Сърбия, а на юг – с България.

Обща информация:

Площ: 238,391 кв. км
Жители: 19 401 658 (2019 г.)
Официален език: румънски


Българските граждани, както и всички граждани на ЕС се възползват от принципа на свободното придвижване в рамките на ЕС. Те могат да влязат и пребивават до 3 месеца в Румъния с валиден документ за самоличност /лична карта или паспорт/. Гражданите на ЕС/ЕИП/Швейцария, които желаят да пребивават в Румъния за срок повече от 3 месеца, трябва да получат регистрационен сертификат от териториалното поделение на Главния инспекторат по имиграция.

Румъния се превърна в една от най-бързо развиващите се международни дестинации за чужденци в последните години. Страната притежава характерна култура и идентичност, а местните хора са много приятелски настроени към чужденците, които се местят там да живеят и работят. Начинът на живот в Румъния става все по-космополитен, предлагайки всички удобства, обикновено свързвани със Запада.

От гледна точка разходи за живот, в Рyмъния храната е сравнително евтина, но облеклата, електрониката и транспортните poзxоди cа по-виcоки. Цените на имотите и наемите също са високи и нареждат Румъния на 19 място в света през 2019 г.

Средната брутна месечна заплата в Румъния през декември 2019 г. е 5465 леи (1445 евро), а нетната е 3082 леи (около 648 евро). Най-високата нетна заплата е в сектор ИТ - 7689 леи (1620 евро), следвана от сектор добив на нефт и природен газ със средна нетна заплата от 7018 леи (1475 евро) и добив на въглища - 6839 леи (1437 евро). Най-високи са заплатите в столицата Букурещ и втория по големина град Клуж, като прогнозите са, че и Плоещ скоро също ще се присъедини към топ 3 на градовете с най-високи възнаграждения.

Чужденците, които искат да работят в Румъния, имат много възможности за това. Страната бележи ръст в производството на телекомуникационни продукти, а сферата на услугите играе важна роля в местната икономика. Ключови отрасли са машиностроенето, енергетиката, металообработването, текстилът и химическата индустрия, които са насочени предимно за международните пазари. Строителният бранш непрекъснато се разраства и представлява около 10% от БВП, което прави Румъния все по-привлекателна за чуждестранни инвеститори в областта на имотите. Производството на румънски марки автомобили също е в подем, а що се отнася до информационните технологии, Румъния притежава изключително голям брой специалисти в този сектор, което я нарежда на челно място в Европа и света.

Повече информация за условията на живот и труд в Румъния можете да намерите тук.

Проучване на заетостта и трудовата мобилност

 

Интересни факти за Румъния:

1. Столицата на Румъния, Букурещ, е шестият по големина град в Европейския съюз и е известна като Париж на Изтока.

2. Името Румъния идва от думата "Romanus", която означава "граждани на Римската империя".

3. Знамето на Румъния се състои от три цвята - червен, жълт и син. Смята се, че червеният цвят символизира кръвта на тези, които са воювали за страната, жълтото – цвета на пшеницата, която храни народа, а синьото – небето на Румъния.

4. През 1889 година румънският град Тимишоара става първият европейски град с електрически лампи по улиците. Също в Тимишоара през 1869 година се появяват първите трамваи в Европа, задвижвани от конска сила.

5. Най-високата дървена църква в света и втората най-висока дървена конструкция в Европа се намира в Сапанта Пери, Северозападна Румъния.

6. Румънците почитат жертвите, загинали за свободата на България. В гр. Констанца има паметник на героите от Плевенската епопея, на който пише „Plevna”.  

7. Ученият, открил инсулина, е румънският психолог Никола Паулеску.

8. Румънският изобретател Хенри Коанда проектира и построява първия в света самолет с реактивен двигател без перка, известен като Коанда - 1910. Затова международното летище в гр. Букурещ носи неговото име.

9. Румънският Палат на парламента в Букурещ е втората по големина сграда в света, след тази на Пентагона в Съединените американски щати.

10. Освен в България, с мартеници се закичват и в Румъния. Румънските мъже обаче не носят мартеници – това е привилегия само на жените.

11. В гр. Брашов се намира най-тясната улица в света. Улица „Сфори“ е широка приблизително 1 метър и 20 см и първоначално се е използвала от пожарникари.

12. Пристанището на Констанца е второто по големина пристанище в Европа.

13. Най-високият връх в Румъния е Молдовяну - 2544 метра.

14. Първата автоматична писалка е изобретена от родения в гр. Крайова Петрачe Поенару през 1799-1875 г. и е патентована през май 1827 г.

15. Румъния е най-богатата на ресурси от злато страна в Европа;

16. Румъния е един от най-големите производители на вино в Европа, като териториите с лозови насаждения в страната достигат 243 000 хектара, а годишната продукция на вино - от 500 до 600 милиона литра.Copyright © 2024 VISA

Изберете