Персида Жанета Катана-Неделчева

Персида Жанета Катана-Неделчева е родена в румънския град Карансебеш. Майка ѝ е българка, а баща ѝ – румънец. Идва в България 14-годишна и започва да учи в Английската езикова гимназия в Русе. Разказва, че в онзи период е владеела български език само говоримо и са ѝ били трудни специфични термини, необходими за уроците и домашните в училище. Спомня си първия ден и първото домашно по български език на тема „Нравствени възгледи в мирогледа на Данте”. Като току що-пристигнала в България нито е чела произведението, а имало и думи, чието значение не е знаела. Явява се без домашно, но пък учителят прави компромис и ѝ прощава. Благодарение на съучениците си много бързо наваксва с терминологията и се справя много добре.

Завършва „Начална училищна педагогика“ в Русенския университет „А. Кънчев” и от 1991-ва година започва работа като начален учител в Средно училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер”-Русе. През 2015-та година получава предложение да ръководи новосъздадено частно училище към католическата църква.

През 2016-та година напуска СУПНЕ „Фридрих Шилер” и става директор на ЧНУ „Вяра, Надежда, Любов”-Русе. С колегите и децата общува на български език, но често при посещения от чуждестранни католически духовници ѝ се налага да ползва италиански и английски език. Когато деца, които изобщо не владеят български език за пръв път постъпят в училището, става много забавно, споделя Персида Жанета Катана-Неделчева. С помощ и от двете страни постепенно учителите научават езика на децата, а учениците – български.

Дамата признава, че рядко използва румънски, но преди години е преподавала езика на начинаещи. Спомня си, че е въвличала курсистите в „детски игри“ и по забавен начин, усвояването на езика е ставало доста лесно. В последно време Персида Катана-Неделчева, заедно с дъщеря си, посещават певчески фестивали в Румъния. Споделя, че по този начин запознава детето си с родината, а това е добра възможност да създаде приятелски отношения с деца на нейната възраст.Copyright © 2024 VISA

Изберете