Моника Петрова

Моника Петрова от 11 години живее в Румъния, където се дипломира и работи като лекар.

Пътят на Моника Петрова към Крайова започва, когато тя решава да завърши тук медицина, а нейното семейство и приятелите ѝ я насърчават, защото осъзнават предимствата на висшето  образование в Румъния: няма приемен изпит, няма и такси по силата на споразумение между България и Румъния.  От този момент са изминали вече 11 години, през които Моника Петрова се дипломира, а сега вече работи като лекар в Общинската болница № 1 в Крайова с  индивидуален трудов договор на пълно работно време.  За колегите си румънци тя казва, че е изключително доволна от професионалните си взаимоотношения с тях и заявява, че никога е била пренебрегвана, защото е българка. Допълва също, че е удовлетворена от работната си програма и от заплащането.

Отскоро Моника има собствено семейство, съпругът ѝ е българин, който работи като стоматолог в Крайова. Семейството живее на квартира, но вече мисли за купуване на собствено жилище.

Агенция „Виза“ се интересува от мнението й какви мерки трябва да предприеме румънската държава, за да подобри статута на чуждестранните работници. Моника Петрова отговаря, че би било добре гражданите, които не са от ЕС (например, от Сърбия), да имат същите права, както и тези от държавите членки и да имат възможност да работят по професията си, след като се дипломират. За себе си тя допълва, че не е имала трудности в Румъния и често е била подкрепяна както от работодателя, така и от колегите и приятелите си.Copyright © 2020 VISA

Изберете