Милка Дражкова

Милка Дражкова е родена в Русе, учила е и в България, и в Румъния, живяла е и в двете държави, и е работила от двете страни на Дунава. В момента отговаря за екипа, който представлява кол център за обслужване на клиентите на ИнАут Трейд в Румъния.

Според Милка Дражкова българите и румънците са еднакви хора, културата, нравите и обичаите им са много близки и тя не открива съществени разлики в работната среда в двете държави.  На въпроса на Агенция „Виза“ дали румънците от нейния екип срещат езикова бариера в общуването си с българските колеги или в битови ситуации в България, тя отговаря:

Според моите наблюдения няма такава езикова бариера. Моите колеги владеят и английски, ако ме няма или съм ангажирана, те си общуват на английски. Той им помага и в битови ситуации като например в магазини, по улицата за упътвания и подобни случаи. Досега никога не се е случвало да са имали някакви сериозни затруднения или неразбирателства заради езика.

Милка Дражкова смята, че хората в България погрешно мислят, че нивото на заплащане в Румъния е значително по-високо. Тя обяснява, че разходите в Румъния също са по-високи и като цяло нивата се изравняват. Според нейните наблюдения има интерес на румънски граждани към българския пазар на труда и границата не е бариера за наистина мотивираните хора. Забелязва и засилен интерес за работа конкретно в Русе, защото за румънците градът е близо, но е различно и по-интригуващо място за работа в сравнение с Гюргево например.

Когато говори за своята работа, тя си спомня и забавни истории:

Имахме един много забавен служебен казус с клиент, който беше превел онлайн магазина си през Google Translate. Оплакваше се, че не му вървят продажбите в Румъния и след извършен одит от наша страна установихме изключително комични и за съжаление вредни за него грешки в превода. Бутонът „Добави в количката“ беше преведен като „Натовари кораба“. Интересна е и разликата с целувката за поздрав в Румъния. Там е прието всички да се целуват по бузите за поздрав,  дори и при контакти между не толкова близки хора. За дамите пък не е много познато да подават ръка за ръкостискане – поздравът е или целувка по бузата, или, ако си подадеш ръката за ръкостискане, е много вероятно да получиш целувка по ръката в замяна.


Copyright © 2024 VISA

Изберете