Новини назад

Наемане на стажанти

26.05.2022

Придобиване на нови перспективи

С течение на времето е възможно някои дружества (особено по-малките предприятия) да стагнират. Понякога служителите са толкова концентрирани върху дейността си, че забравят колко е важно да подновяват подхода и да са в крак с последните тенденции в сектора. Приемането на стажанти е чудесен начин за вливане на нови идеи и гледни точки в предприятието. Те обикновено са придобили нови знания за сектора и освен с мотивацията си за работа могат да бъдат източник на творчески идеи и новаторски решения. Затова, след като стажантите започнат при вас ги насърчавайте да споделят мнения. Нека да знаят, че цените гледната им точка.

Намаляване на работното натоварване на вашите служители

Наемането на стажанти може да бъде чудесен начин за подпомагане на вашето предприятие и служители, особено в моменти на повишено натоварване. Стажантите обикновено поемат леки административни задължения, като облекчават работното натоварване на вашите служители, които по този начин могат да се съсредоточат върху други задачи. Стажантите обаче не са само административни сътрудници — с подходящо наставничество и надзор те могат да поемат и други по-сериозни задачи.

Обучение на потенциални служители на пълно работно време

Стажът може да бъде чудесен начин да обучите някого, да го запознаете с вашата дейност и да изпробвате способностите му, преди да го наемете на пълно работно време. Гледайте на стажа като на пробен период, който позволява както на вас, така и на стажанта да решите дали вашето дружество отговаря на търсенията им. Другото предимство на това стажантите да бъдат наети на пълно работно време е, че те вече познават членовете на екипа. Запознати са с работната среда, така че няма да има период на адаптация.

Рекламирайте фирмата си сред потенциалните кандидати за работа

Ако отношението ви на работодател е подобаващо, вашият стажант ще остане удовлетворен и е много вероятно да разкаже на други за това. Устната препоръка може да бъде мощен инструмент за разпространяване на посланието, че сте надежден работодател и може да ви се има доверие. Това може да доведе до получаване на повече кандидатури за работа и други стажове.

Повишаване на лидерските умения на вашите служители

На стажантите винаги се назначава ръководител или наставник, за да се гарантира, че те усвояват нови умения и изпълняват добре работата си. Това е чудесна възможност да се даде възможност на някои от вашите служители на пълно работно време да демонстрират и развият своите ръководни умения. Това ще ви позволи да видите кой има управленски потенциал, ако възнамерявате да повишите някого.

Източник: https://eures.ec.europa.eu/hiring-interns-benefits-companies-2022-05-20_en

Още по темата

Copyright © 2024 VISA

Изберете