Новини назад

Трудовата мобилност между България и Румъния има перспективи за развитие

27.07.2018

Първата група от българи с интерес към възможностите за работа в окръзите Олт и Долж посети най-големите компании в градовете Слатина, Балш и Крайова. В рамките на визитата си в Румъния от 24 до 26 юли групата от 10 безработни лица и хора с нагласа да променят професионалната си кариера, имаше възможност да общува директно с работодателите и да придобие лични впечатления за условията на труд при тях.

През трите дни бъдещите трансгранични работници се срещнаха с големи румънски компании в сферата на автомобилостроенето и производството на метални и алуминиеви части и изделия  като BEKAERT, FORD Romania, IAC, ALITECHNIC и ALRO. Фирмите представиха подробно своята дейност, дискутираха възможностите за наемане на трансгранични работници при тях и показаха голяма част от етапите на производство на своите продукти.

За румънските работодатели беше изключително интересно да получат от екипа на Агенция ВИЗА информация за някои аспекти на трудовото законодателство в България, както и да разговарят на румънски език с повечето участници от групата.

Това е втората по ред обменна визита в рамките на проект „ВИЗА – Агенция за трансгранична трудова мобилност“, финансиран от Програма Интеррег V-A Румъния – България, който се изпълнява от Българо-румънска търговско-промишлена палата с партньор Асоциация за регионално развитие Слатина. В началото на месец юли десет румънци от Слатина и Крайова посетиха водещи компании от Русе и региона и получиха от „първа ръка“ информация за условията за работа и живот в русенския регион – наемане на квартира, пътуване през граница и в страната, медицински грижи, образователни и социални институции и др.

Още по темата

Copyright © 2024 VISA

Изберете