Новини назад

Работниците в Румъния с допълнителни бонуси

03.07.2018

Условията за работа и заплатата не са единствените точки за преговори по време на интервю за работа в Румъния. Сред все по-нарастващия недостиг на специалисти на румънския трудов пазар, компаниите се стремят да задържат квалифицираните си служители като им предлагат все по-разнообразни ползи.

Досегашните преференции - ваучери за храна, медицински застраховки към частни клиники и служебен телефон - вече не са достатъчни да привлекат и задържат един квалифициран служител. Все повече работодатели разбират, че е в техен интерес служителите им да са в добро физическо състояние, затова им осигуряват абонамент за спортни клубове, масажни и спа центрове. Организират се и тематични събития в офиса - ден на плодовете, ден на сладкишите, ден на неофициалното облекло и др. Някои фирми сключват сделки с дадени магазини, които предлагат намаление за персонала им, а други компании плащат за курсове, на които служителите ходят като хоби - рисуване, актьорско майсторство, фотография и др.

Според проучване на работодателите в Румъния, румънските компании плащат допълнително между 30 и 160 евро за бонуси на месец за служител. Най-много допълнителни стимули се предлагат от фирмите в ИТ сектора, производството, финансовите услуги и продажбите на дребно.

Тъй като Румъния, както и България, е изправена пред проблема на постоянно намаляваща работна сила, само компанниите, които са готови да платят за допълнителни бонуси за служителите си, могат да задържат квалифицирания си персонал, което е жизненоважно за един успешен бизнес.

 

За повече информация: https://www.romania-insider.com/employee-benefits-in-romania-2018/

Още по темата

Copyright © 2024 VISA

Изберете