Новини назад

Инспекцията по труда с кампания за превенция на най-честите заболявания в резултат на работата

23.10.2020

54% от работещите в България страдат от едно или повече мускулно-скелетни смущения. Най-често това са болки в гърба, раменете, врата, горните и долните крайници. Според анализ на Държавното обществено осигуряване за 2019 г., изготвен от НОИ, почти 75% от осигурените лица, възползвали се от профилактика и рехабилитация по едноименната програма, са със заболявания на опорно-двигателния апарат.

По време на общоевропейската кампания „Здравословните работни места облекчават натоварването“ се акцентира върху по-добрата информираност за рисковете при работа, водещи до МСС и обмен на добри практики за превенцията им.

Част от мерките, с които може да бъдат преодолени мускулно-скелетните смущения в резултат на неправилната работна поза, еднообразните движения, местенето на тежки товари, уморителните и болезнени положения на тялото и др., са по-голямата ротация на задачите, повече редовни почивки за хора, работещи на неудобни работни позиции, осигуряване на ергономично оборудване, използване на подходящо оборудване за извършване на дейностите по повдигане или преместване на тежки товари и др. Подходящи мерки могат да бъдат набелязани и чрез използването на онлайн инструментите за интерактивна оценка на риска. Достъпните на български език инструменти са за над 40 икономически дейности.

По икономически дейности, според доклада на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа, от болки в гърба, в горните крайници и долните крайници най-често страдат работещите в строителството, земеделие, водоснабдяване, горско стопанство и риболов. Разпространението на МСС е над средното и сред работещите в сферата на здравеопазването и социалните дейности.

Още по темата

Copyright © 2024 VISA

Изберете