България

България се намира в Югоизточна Европа. Разположена е в източната част на Балканския полуостров. Граничи на север с Румъния; на запад със Сърбия и Северна Македония; на юг с Гърция и на югоизток с Турция. На изток, по протежение на бреговата ивица, страната се мие от водите на Черно море.

Обща информация:

Площ: 110 993,6 кв. км
Жители:  7 000 039 (2018 г.)
Официален език: български


Гражданите на Румъния и ЕС не се нуждаят от виза. Те могат да влизат и напускат територията на България с лична карта или паспорт за срок до три месеца. Когато отговарят на условията, произтичащи от законодателството на ЕС, те могат и да пребивават в Република България продължително за срок до пет години или постоянно, за което се издава удостоверение.

„Ползите“ от живота в България включват: приятния климат, морските плажове, спиращата дъха природа, спокойния начин на живот, приятелски настроените хора, които приветстват чужденците, ниските цени, стабилната икономика и увеличаващите се възможности за заетост.

България има сравнително най-ниските потребителски цени на стоки и услуги сред държавите-членки на ЕС по данни на Евростат за 2018 г., като най-големи са разходите за храна. За сметка на това цените за посещение на културни събития, нощувки в хотелите и транспорт са сред най-ниските в Европа.

По-голяма част от населението до 50 г. говори добре английски език, но в държавните институции е трудно да се общува на чужд език. Азбуката в България се нарича кирилица и е много различна от латиницата, което значително възпрепятства разбирането на информацията. Официалната валута в България е български лев, който е с фиксиран курс към Еврото 1 Евро = 1.95583 лева.

За много чужденци начинът на живот в България е изключително привлекателен. Почивката на плажа през лятото, карането на ски през зимата, играта на голф и разходките в планината са заниманията за свободното време, на които постоянно можете да се наслаждавате докато сте в страната.

България предоставя много нови възможности за работа пред чужденците. Основните традиционни отрасли, предлагащи работни места в България, са в областта на металургичното инженерство, машинното производство, химическата индустрия, земеделието и селското стопанство. През последните години се развиват енергетиката, туризма, транспорта, информационните технологии, хранително-вкусовата промишленост, фармацевтиката и текстилната индистрия. В тези сектори се намират и повечето работни места.

България се превръща в популярна страна, в която може да се изнасят производство и услуги (т.нар. бизнес аутсорсинг). Поради политическата си стабилност, стабилната банкова система, евтината, но квалифицирана работна ръка и ниските данъци, мултинационални компании като Boeing, BMW, Siemens и Nortel вече извършват аутсорсинг за малки фирми в България.

Средната брутна месечна заплата в България през декември 2019 г. е 1300 лева (665 евро), като най-висока е в сектор ИТ и далекосъобщения 3248 лева (1660 евро), следвана от секторите енергетика 2161 лева (1105 евро) и финанси 2155 лева (1102 евро). Най-високи са заплатите в столицата София, а най-ниски в Благоевград. В трансграничния район България Румъния най-ниска е средната заплата във Видин 805 лева (410 евро), а най-висока е в Русе 1 031 лева (527 евро).

Близо 86% от цялото производство и 75% от заетите в страната са съсредоточени в 20 от по-големите градове, начело със София. След нея на първите няколко места се нареждат Пловдив, Бургас, Варна, Русе и Стара Загора.

Повече информация за условията на живот и труд в България можете да намерите тук (на румънски език)

Проучване на заетостта и трудовата мобилност

 

Интересни факти за България:

 1. България е една от най-старите европейски държави, основана през 681 г., която никога не е променяла името си.
 2. Знамето на България се състои от три цвята: бял, зелен и червен. Бялото е символ на смелостта, червеното на плодородието, а зеленото на младостта.
 3. Катедралата Александър Невски в гр. София е най-старата славянска православна църква в света.
 4. Първата жена в света, участвала във военен полет, е българката Райна Касабова.
 5. Най-високият връх на Балканския полуостров е връх Мусала, който се издига на 2925 метра над морското равнище.
 6. България произвежда до 85% от розовото масло в света. Розите, отглеждани в Розовата долина на България (Казанлък), са основна съставка в производството на парфюми.
 7. Първият цифров ръчен часовник в света е разработен от българина Петър Петров.
 8. Първият електронен компютър е разработен от Джон Атанасов, който има български произход.
 9. Българите  са първите хора, които използват кирилицата, веднага след нейното създаване през IX век. 10. След присъединяването на България към Европейския съюз на 1 януари 2007 година, кирилицата става третият официален език в Европа.
 10. Българинът Дан Колов е първият борец в света с 1500 победи и само 2 загубени мача.
 11. Пловдив е най-старият населен град в Европа.
 12. Българската армия е единствената сила в света, която никога не е губила дори един флаг в бой, въпреки че е участвала активно във всички големи войни в Европа.
 13. Първата въздушна бомба във военната история е била създадена от Българските въоръжени сили по време на Първата Балканска война и е използвана на 16-ти октомври 1912 от лейтенантите Радул Милков и Продан Таракчиев.
 14. Българското кисело мляко е най-доброто в света, благодарение на уникалната бактерия Лактобацилус булгарикус, с която се прави, и която се среща само в България.
 15. От 1977 г. българска народна песен пътува в космоса и звучи редом с великите творби на Бах и Моцарт.
 16. Въпреки че не е един от най-известните производители, България е вторият по големина износител на бутилирано вино в света (след Франция) и има четири пъти повече насаждения с Cabernet Sauvignon от Калифорния.


Copyright © 2024 VISA

Изберете