Новини назад

Бизнесът отново търси работници

14.05.2021

Бизнесът в България отново изпитва глад за работници. Броят на обявите за работа през април достига нивата от преди началото на коронакризата, показва анализ на платформа за търсене на работа.

Спрямо месец март ръстът на предложенията за работа през април е 21%, а ако вземем за изходна база ситуацията от преди една година (април 2020 г.), то предложенията за работа са със 155% повече.

Търсенето на кадри расте във всички сектори. След възстановяването на дейността на заведенията за хранене и развлечение и с наближаването на лятото, логично, най-много работници се търсят в хотелиерството и ресторантьорството.

В бранша новите обяви за работа през април са били почти двойно повече (ръст от 95%) спрямо предходния месец март. Най-търсени са работници за кухня и обслужващ персонал - сервитьори.

Локдаунът от март 2021 г. нямаше съкрушителния ефект при търсенето на нови кадри, както беше при първия локдаун от март-април 2020 г. Причини за това, според анализа, са адаптацията на бизнеса към работа в условията на COVID-19, възстановените дейности на обектите за хранене и развлечения, наближаващият туристически сезон и, не на последно място, продължаващият икономически ръст в редица сектори като ИТ, аутсорсинг, търговия и продажби и др., обясняват авторите на анализа.

След туризма, най-много кадри се търсят в “Търговия и продажби” с 21% ръст, а на трето - “Административни дейности” с 13,4% ръст. Те са следвани от секторите “Логистика и транспорт” (ръст 12,8%), “Производство” (ръст 10%) и “Счетоводство, одит, финанси” (ръст 9%).

Във всеки един от водещите областни градове ръстът на обявите през април спрямо март е двуцифрен, като най-голям е в Бургас - 39% и Варна - 33%, като причината е предстоящият летен сезон.

 

Още по темата

Copyright © 2024 VISA

Изберете