Адриан Шипош

Адриан Шипош е роден в Брашов, сега живее и работи в Русе. От 12 години е част от екипа на местна туристическа агенция и пътува много в цяла Европа.

Cherchez la femme казват французите и много често е вярно, поне за Адриан Шипош - със сигурност. Защото не търсенето на повече пари и добра работа, а съпругата българка, с която имат две деца, го довежда в Русе.

Сега вече устроен в България, той не поглежда към перспективата за кариера в родината си, а и големите опашки на Дунав мост го демотивират. Освен това смята, че работата в едната или другата държава почти няма разлика:

В миналото работех за една румънска компания като счетоводител и не мога да кажа, че има някаква съществена разлика между работодателите тук и от другата страна на Дунава. Освен това разликата в заплатите ни е много малка, а условията са почти едни и същи.

Преимуществото да работиш в родината си е в липсата на езикова бариера, но Адриан Шипош смята, че това е преодолимо препятствие. В началото на българската си кариера, в продължение на 5-6 години, той говори само на английски с колегите си, защото работата му го изисква – разработва външни пазари и контактува с международни клиенти. По него време той няма нужда от български език, но един ден си казва – край, стига толкова английски, време е да започна да уча и български. Даже и сега, всеки ден учи, упражнява се и вече смело и уверено говори и пише на български.

Агенция „Виза“ го моли да даде съвет на румънците, които се замислят за кариера в България, на което Адриан Шипош отговаря:

Първо, не трябва да се притесняват. Второ, няма почти никаква разлика в условията за работа, по отношение на заплатите – също. Да, в Румъния брутните заплати са двойно по-високи отколкото в България, но с удръжките и осигуровките, които румънците плащат, парите, които вземат в края на месеца, са почти колкото и при българите. Наемите тук в България са по-ниски, разходите за храна и услуги също са по-малко отколкото в Румъния. От друга страна българите, които искат да работят в Румъния, наистина ще получават повече, но пък издръжката за живота, поне в Букурещ, е доста по-сериозна.

И както много други хора, Адриан Шипош също има забавни истории, свързани с работата и живота извън родината:

О, те случките са много! Още от началото на пребиваването ми в България, а и до днес много внимавам по време на спортни събития, в които се срещат състезатели на България и Румъния. Ако играят националните ни отбори, независимо какъв спорт, положението вкъщи е доста напрегнато, защото всеки подкрепя неговия. В края на краищата, когато свърши мачът, победеният признава поражението си, а победителят е по-снизходителен, защото разбира болката на другата страна и скоро може да е на страната на губещия.


Copyright © 2024 VISA

Изберете